
COMMONWEALTH Of PUERTO RICO

OFFICE OF THE COMMISSIONER OF INSURANCE

IN REPLY PLEASF.

Rf:fER TU;
February 27,1989

Ruling No. N-AM-I-2-29-89

TO THE MEMBER AND SUBSCRIBER INSURERS OF
INSURANCE SERVICES OFFICE, INC.

Subject: 1. Amendment of the last
paragraph of Ruling No. N-AM-III-
12-27-88 of February 1, 1989.

2. Clarification of the
maximum commission that may be
paid under the Commercial Package
Policy Program.

Dear Sirs:

This Office has received various inquiries in connection
~ith the proper interpretation of the last paragraph of Ruling
No. N-AM-III-12-27-88 of February 1, 1989, with respect to the
p~rcentage of commissions insurers are obligated to pay to their
produc~r~.

Reg:arding this matter, sections 12.130(3), 26 LPRA sec.
1213(3) and 27.100(5), 26 LPRA sec. 2710(5) of the Insurance Code
of Puerto Rico, states the following:

Section 12.130(3)

"No insurer, insurance agent, licensed insurance
broker, solicitor, employee or other representative of
an insurer shall charge, demand, receive or pay com-
missions on a policy, in excess of the maximum com-
missions fixed by the filing of approved rates or the
maximum commissions fixed by the Commissioner. The
Commissioner, from time of time, will notify the
insurers and other insurance-related personnel of the
maximum concessions for conIIrlissions then in effect."

Section 27.100(5)

"No insurer, agent, broker ,

P.O. Box 8330- FernAndez Juncos Station -Santurce, Puerto Rico 00910- 8330



-2-

(5) Commiss-ions' on a policy in excess of the maximum
commission fixed by the approved rating classification
filed for the class, or subdivision, of the Correspond-
ing type of insurance, or in excess of the maximum
commission fixed by the Commissioner for such type of
subdi vis ion. "

Please note that the provisions of said sections prohibits
the payment by insurers of commission levels in excess of the
maximum commission levels contained in the filing approved or the
commission level expressly fixed, by the Commissioner of Insur-
ance. Such provisions does not prohibit that insurers pay any
commission level up to the maximum commission levels fixed by the
approved filing or by the Commissioner of Insurance.

Thus, the last paragraph of Ruling No. N-AM-III-12-27-88 of
February I, 1989, is hereby amended in order to clearly express
the intention of the quoted provisions:

"In view of the above, the maximum commissions that insurers
may pay under Automobile Single Interest Insurance shall be
as follows:

I. Policies issued
secretion coverage.

including conversion, embezzlement or
4.0%

2. Policies issued
secretion coverage.

conversion,without embezzlement or
4.8%

We have also received numerous inquiries as to the commis-
sion levels that insurers may pay using the Commercial Package
Policy Program approved to the Insurance Services Office, Inc.
Please, also, note that regarding this specific type of business,
insurers may pay commissions up to 25.0%, the maximum commission
permitted by the corresponding filing approved by the Commis-
sioner of Insurance.

Payment of commissions in excess of the percentages stated
herein for an automobile single interest physical damage insur-
ance policy or certificate or for a commercial package insurance
policy, is in violation of the provisions of the Insurance Code
0£ Puerto Rico mentioned above.

Strict compliance with this ruling is hereby requested.

ly ,

,~

fruz, Acting
of Insurance
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