
 

 

COMMONWEALTH OF PUERTO RICO 
OFFICE OF THE COMMISIONER OF INSURANCE 

  

   

  

PO Box 8330—Fdez. Juncos Station— Santurce, Puerto Rico 00910 - 8330 

WHEN REPLYING 
PLEASE REFER TO 

 
April 5, 1988 
 
 
Ruling Letter No. N-E-2-17-88 
 

 
TO ALL DOMESTIC INSURERS 

 
Re: Procedure and criteria used by the Office 

of the Commissioner of Insurance to 
authorize domestic insurers to reinsure 
risk with non-admitted insurers 

 
Dear Sirs: 
 
Under Section 4.120(1) (b) of the Puerto Rico Insurance Code, domestic insurers may 
only reinsure with non-admitted insurers if prior authorization is obtained from the 
Commissioner of Insurance in writing. Furthermore, Section 5.110 (1) of the Code 
establishes that insurers may not obtain credit for risk transferred as reinsurance to non-
admitted insurers, unless the reinsurance has been transacted pursuant to the 
aforementioned Section 4.120. 
 
Pursuant to the discretion granted in said Section 4.120, we are hereby establishing the 
criteria we will use to grant such approval. To this effect we will only allow reinsurance 
with non-admitted insurers of an amount that is up to 30% of ceded reinsurance, 
provided that the following conditions are met: 
 

1.  The Commissioner has received satisfactory evidence that the financial condition 
and practices related to the processing of claims of the non-admitted insurer 
during the past five years provide sufficient guarantee that the public interest 
will be adequately protected. 

 
2. Evidence is provided to the Commissioner that the non-admitted insurer is a 

authorized insurer in the insurer’s state or country of domicile for the kind or 
kinds of reinsurance that it proposes to accept in such manner and that it has 
been so for at least the five (5) immediately preceding years before the proposed 
date of the contract. 



2 

 

 
3.  Evidence is provided to the Commissioner that the non-admitted insurer is 

reputable in terms of its operations as such, and that the business has been 
managed competently and reliably.  

 
4. The insurer complies with the standards and financial requirements that are 

applicable to any other similar admitted insurer. 
 
5. The reinsurer maintains deposits in Puerto Rico as guarantee for the payment of 

its obligations, if such deposits are kept subject to withdrawals by the ceding 
insurer or under the control of such. 

 
6. The annual volume written in Puerto Rico does not warrant authorization here. 
 
 

It is further provided that domestic insurers may not cede risk to an non-admitted 
insurer, whether directly or indirectly if: 

 
1.  A substantial number of the outstanding shares of the non-admitted 

insurer are owned or controlled, directly or indirectly, by an institution 
engaged in money lending in Puerto Rico, or if the non-admitted insurer 
has a substantial financial interest in, directly or indirectly, or as owner, 
subsidiary or affiliate, or is owned or controlled, directly or indirectly, by 
any entity engaged in money lending in Puerto Rico that also has a 
substantial financial interest in such, or relationship as owner, subsidiary 
or affiliate.  

 
2.  A substantial part of the outstanding shares of the non-admitted insurer is 

owned or controlled, directly or indirectly, by a domestic insurer, if such 
non-admitted insurer has a relationship as owner, subsidiary or affiliate of 
a domestic insurer. 

 So that we may have sufficient information to exercise our discretion, the ceding 
insurer shall request in writing authorization to cede risk to an non-admitted insurer at  

least sixty (60) days before the reinsurance contract enters into effect. The application 
shall enclose the following information: 
 

1. The reinsurer’s most recent original audited financial statement, duly 
sworn. 
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2. Certification from the insurance supervisory official of the state or 

country of the domicile of the non-admitted insurer, to the effect that 
the insurer is duly authorized as such in the state or country to transact 
the kind of insurance proposed for reinsurance here, including the date 
of authorization.  

3.  The most recent examination report, duly certified, of the examination 
of the non-admitted reinsurer by the supervisory official of insurance 
in the insurer’s state or country of domicile. If the reinsurer is not 
organized in the United States and will not be subject to supervision or 
examination, the supervisory official of insurance in said country shall 
submit a certification to that effect. The original certification showing 
the signature of the respective official shall be submitted and 
acknowledged by the consul or embassy of the United States in that 
country or by the Secretary of State of that country. 

4. The ratio of the premium ceded by the domestic insurer to the non-
admitted reinsurers with regard to the premium ceded to admitted 
insurers during the year in which the application is submitted. 

5. Kind of risk to be reinsured. 

6.  Copy of the contract or binder with such non-admitted reinsurer, 
which shall include, among the basic requirements of a reinsurance 
contract, the insolvency clause required by the National Association of 
Insurance Commissioners. If the reinsurance will be placed through a 
reinsurance broker, the reinsurance contracts shall contain the 
intermediary clause required by the National Association of Insurance 
Commissioners. 

7.  Evidence that the reinsurer is reputable in terms of its operations as 
such, and that the business has been managed competently and 
reliably. 

 
 Insurers who reinsure with non-admitted insurers without obtaining 
authorization from the Commissioner of Insurance shall be subject to applicable legal 
sanctions. In addition, if authorization is not obtained, or authorization is denied for 
whatever reason, the domestic insurer will not be able to obtain credit for risk ceded to 
such non-admitted insurers.  



4 

 

 
 If authorization is obtained to use an non-admitted insurer, the authorization 
shall be effective for one year from the date of the reinsurance contract, at the 
termination of which the ceding insurer shall again apply for our authorization, 
according to the guidelines set forth in this letter.  
 
 This Ruling Letter supersedes Ruling Letter Number E-2-873-82, dated February 
26, 1982 and any other communication issued by this Office in this regard.. 
 
 Strict compliance by all domestic insurers is hereby required with respect to the 
guidelines set forth in this Ruling Letter. Applications for reinsurance with a non-
admitted insurer will only be processed if the application complies with the above 
requirements. 
 
Very truly yours, 
 
SIGNED 
 
Juan Antonio García 
Commissioner of Insurance 
 

 


