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   RULING LETTER NO.: N-C-9-98-98 

   October 9, 1998 

 

 

TO ALL DOMESTIC INSURERS AND GENERAL AGENTS AND TO ALL FOREIGN 

INSURANCE MANAGERS AUTHORIZED TO TRANSACT INSURANCE IN PUERTO 

RICO AND TO ALL FINANCIAL INSTITUTIONS 

 

 

Re: Service Fees paid to Financial Institutions  

 

 

Dear Sirs and Madams: 

 

 

Public Law No. 106 enacted on June 28, 1965, as amended, known as "Small Personal Loans 

Act,” allows for entities authorized to transact insurance under such law to receive payment as 

compensation for the costs said entities incur when undertaking various tasks related to 

transacting credit life insurance and credit disability insurance, as such are defined in Section 

18.030 of the Puerto Rico Insurance Code. 

 

In accordance with the provisions in Section 14(d)(6) of Public Law No. 106, supra, said 

compensation must be approved by the Commissioner of Insurance. Additionally, the 

standard established by this Office is to allow such compensation to financial entities that 

provide small personal loans, regardless of the legislation under which such loans are 

authorized, provided said compensation does not exceed 20% of the premium charged. 

 

The provisions of Public Law No. 106, supra, shall be interpreted in accordance with the 

provisions of Section 9.061 of the Puerto Rico Insurance Code, which categorically prohibits 

commission payment or compensation to any person who holds a license duly issued by the 

Commissioner of Insurance, as well as Section 9.070 (3) of such Code, which prohibits 

entities whose business consists of lending money from being authorized to act as insurance 

agents or brokers. Due to this reason, compensation paid to a financial institution with regards 

to the transaction of credit life insurance and credit disability insurance shall always comply 

with the compensation approved by the Commissioner of Insurance or, otherwise, such 

payment shall constitute a prohibited payment of commission or compensation, as provided in 

Section 9.061. 

 

In accordance with the above, it is necessary to expressly establish the premises under which 

this Office has exercised and will exercise the authority with which it has been vested in this 

matter. Said premises are as follows:  
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1. No insurer, general agent, agent, broker, or solicitor shall pay any Service Fee amount to any 

person or entity without this Office’s prior approval. 

 

2. No amount in excess of the amount approved by the Commissioner may be directly or 

indirectly paid, in any form or manner, since then commissions or compensations would be 

being paid in violation of the provisions mentioned above. 

 

3. The purpose of the fees in question is to provide indemnity to the financial institution for the 

costs incurred by said institution in making available credit insurance to its borrowers, such 

as, but not limited to: 

 

a) collecting the corresponding premium and remitting it to the insurer; 

b) preparing reports for the insurer with regards to the sold and cancelled 

coverage  

c) issuing certificates to borrowers; and    

d) providing the borrower and the claimant with the claim forms, receiving the 

claims, referring them to the insurer and applying the payments or report the 

corresponding rejections.  

 

The financial institution may not execute any of the duties included in the definition of “transact 

insurance” provided for in Section 1.050 of the Puerto Rico Insurance Code. Also, in accordance 

with the prohibition established in said Section 9.070(3), the financial institution may not 

execute any duties for which an insurance agent, broker, solicitor, or adjuster license is required.   

 

4. The service fees approved by this Office take into consideration both non-recurring costs 

when the policy is first issued as well as other recurring costs that may arise throughout the 

insurance coverage period.  

 

5. The financial institution cannot require that the proposed insured obtain credit life insurance or 

credit disability insurance as a condition for granting a loan or in relation to granting a loan, or 

if the policy is acquired, that said policy be provided through a particular agent or insurer.  

 

On this matter, it should be noted that what has been explained in the above paragraph 2, could 

create a legal conflict in cases in which, because of loan repayment prior to the normal maturity 

date, credit life insurance or credit disability insurance is cancelled prematurely and, therefore, 

the corresponding accrued premium is returned, as provided in Section 18.090(2) of the Puerto 

Rico Insurance Code. In such cases, if part of the compensation paid to the financial institution at 

the time the insurance policy was issued is not returned, such compensation will represent a  
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higher percentage than the one used as a basis for calculating the compensation that will be paid 

to the financial institution. For example, if for a $100.00 premium, $20.00 or 20% of the 

premium was paid to the financial institution for service fees, and a subsequent cancellation 

causes that the premium accrued by the insurer amounts to $75.00, the $20.00 that were 

originally paid to the financial institution will represent 26.7% of the final premium ($20 ÷ $75 

= 26.7%), which would constitute a payment in excess of the amount needed to cover the 

administrative costs incurred by the financial institution. Therefore, in accordance with the 

provisions in paragraph 2, an approximate $5.00 illegal payment for a commission or 

compensation would be made. 

 

This leads to the inevitable conclusion that, in cases in which credit life insurance coverage or 

credit disability coverage is prematurely cancelled, it is the financial institution’s 

responsibility to return from the compensation received the amount that exceeds the 

maximum limit approved by this Office, otherwise, said financial institution would be 

violating Section 9.061, supra, since it would be paying commissions or compensation to an 

entity that does not hold an insurance license. Said practice also violates Sections 27.090 and 

27.100 of the Puerto Rico Insurance Code. 

 

Any person who has been addressed by this Ruling Letter, through such is required to strictly 

comply with the provisions stipulated above and the conditions herein established. Failure to 

comply with such will lead to, among other things, the revocation of the applicable 

compensation to the financial institution in question. 

 

 

                    Very truly yours, 

 

    Signed 

  Juan Antonio García 

  Commissioner of Insurance 
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