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January 23, 1996 

 

 

Ruling Letter NE-1-76-96 

 

 

To All Health Services Organizations, Non- Profit Associations, and Disability 

Insurers with Operating Medical Plans and their Providers 

Practice of Uncertified Specialized Medicine 
 

 

Dear Sirs: 

 

In Resolution Number 91-18, dated September 18, 1991, the Puerto Rico 

Board of Medical Examiners emphasized that in order to be able to 

advertise as a provider and exercise any medical specialization in Puerto 

Rico, it is a requirement to be certified as a specialist by the Board. 

It was further advised, in the same resolution, that failure to comply 

with this requirement would be a felony offense, and sufficient cause for 

suspension or cancelation of any license issued by the Board. 

 

The practice of specialized medicine without certification has the adverse 

effect of undermining the quality of the services provided to patients, due 

to errors in the analysis of the information obtained and the resulting 

diagnostic errors. Many of the studies that have been done need to be 

repeated, which means more expense for the patient and new billing for the 

health insurance. 

 

Health services organizations, as well as disability insurers, may be 

effective vehicles for controlling the practice of uncertified 

specialized medicine. Through strict qualification of providers, followed 

by monitoring disbursements, involuntary sponsorship of this practice may 

be minimized. 

 

This Office wishes to support the intention expressed by the Puerto Rico 

Board of Medical Examiners in its Resolution Number 91-18. To that 

effect, we are requiring health services organizations and disability 

insurers to only use specialists that are certified by the Board of 

Examiners in such cases where their use is required. 
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This Office will verify the accreditation of health services providers 

that receive payments for specialized medical services. The verification 

will be done as part of the periodical examinations provided for in 

Sections 2.140(1) and 19.180(1) of the Puerto Rico Insurance Code. 

 

Health services organizations and disability insurers will be 

responsible for maintaining the corresponding evidence in their files, 

of advising their health care providers of the notice, and ensuring 

strict compliance 

 

We hereby require strict compliance with this guidance. 

 
 
Very truly yours, 

 

SIGNED 

 

Juan Antonio García 

Commissioner of Insurance 
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