
 

 
 

                 COMMONWEALTH OF PUERTO RICO  

OFFICE OF THE COMMISSIONER OF INSURANCE 

 
 

 
January 25, 2005 

RULING LETTER NO.: N-AF-1-56-2005 

 

TO ALL SURPLUS LINE BROKERS 

 

2004 LOSS REPORT FOR SURPLUS LINES  

Dear Sirs and Madams: 

Section 10.140(3) of the Puerto Rico Insurance Code provides that all brokers 

transacting surplus line insurance shall report any losses in surplus lines 

policies to the Insurance Commissioner on forms similar to those used by 

authorized insurers. 

Furthermore, Section 5 of Rule XXVIII of the Regulations of the Puerto Rico 
Insurance Code, as amended, provides that all surplus lines broker shall file 
the loss report required under Section 10.140(3) of the Puerto Rico Insurance 
Code within sixty (60) days from the last day of the calendar year, using the 
forms provided by the Insurance Commissioner for this purpose. If there are 
no transactions, a report shall be filed to that effect. 

Pursuant to the above, no later than March 1, 2005 all surplus lines brokers 

shall file a report of all coverage placed in the surplus lines market, using 

report OCSR28(IA) or report OCSR28(IAP), as applicable. 
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We are advising all surplus lines brokers who opted for filing a report with the Office of 
the Commissioner of Insurance (hereinafter the OCI) and paying the gross premium tax 
on an annual basis, that they shall use report number OCSR28(IA) enclosed in this 
Ruling Letter. By completing this report you will be fulfilling the requirement for the 
loss report. 

However, we are advising all surplus lines brokers that chose to pay the gross premium 
tax on the basis of each insurance coverage to use report number OCSR28(IAP), which 
we are also enclosing, whether or not there was any loss incurred with regard to such 
insurance. 

Surplus lines brokers shall also file report number OCSR28(IC), enclosed with this 
Ruling Letter. This report should list outstanding risk that has not been placed in the 
surplus lines market during the calendar year ended on December 31, de 2004. This 
report is required of all surplus lines brokers and is independent of the method used by 
the broker to file the report required in Sections 10.080 and 10.130 of the Puerto Rico 
Insurance Code. 

These forms are available at our web page at: www.ocs.gobierno.pr or as an enclosure 
to this Ruling Letter. 

If you have any questions, please contact the OCI Financial Analysis Unit at (787) 722-
8686, extensions 2220 or 2297. 

Any report filed using a form that differs from the forms required herein shall be 
considered by the OCI not to have been filed. 

Strict compliance with the provisions of this ruling Letter is hereby required. 

Very truly yours, 

SIGNED 

Dorelisse Juarbe-Jiménez 
Commissioner of Insurance 

 

Enc. 
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