
 

                COMMONWEALTH OF PUERTO RICO 

   OFFICE OF THE COMMISSIONER OF INSURANCE 

 
 
August 28, 2006 
 
 
RULING LETTER: N-A-8-76-2006 
 
 
TO ALL DOMESTIC INSURERS, BROKERS, AGENTS, GENERAL AGENTS, 
ADJUSTERS, CONSULTANTS AND SOLICITORS AUTHORIZED TO TRANSACT 
INSURANCE EN PUERTO RICO 
 
NEW CHAPTER 9 OF THE PUERTO RICO INSURANCE CODE 
 
Dear Sirs and Madams: 
 
Public Law No. 10 January 19, 2006, (hereinafter, "Law 10"), among other matters, 
repealed Chapter 9 of the Puerto Rico Insurance Code) and adopted a new Chapter 9. 
 
The new Chapter 9 establishes the requirements for individuals seeking to obtain a 
license to underwrite insurance in Puerto Rico, and establishes the guidelines and rules 
for promoting fair competition.  
 
Article 12 of Law 10 provides that the law will enter into effect immediately. However, 
on April 27, 2006, Public No. 78 was approved to postpone the effective date of Law 10 
for 120 days from the date of approval of the law.  Consequently, the provisions of Law 
10 regarding the adoption of a new Chapter 9 became effective as of May 20, 2006. 
 
We are issuing this Ruling Letter for the purpose of clarifying questions and concerns 
brought to the attention of the Office of the Commissioner of Insurance (hereinafter 
OCI) by some components of the insurance industry regarding the implementation of 
the new Chapter 9, as well as for establishing guidelines that will allow for an orderly 
transition and fulfillment of the new requirements of Chapter 9. 
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Intermediaries in the Distribution of Insurance Products  
 
Public Law 10 provides that the terms "broker" and "agent" as used in the previous 
Chapter 9, be substituted with the terms "producer" and "authorized representative", 
respectively. This means that "producer", as the term is defined in Law 10, is equivalent 
to “broker”. If a producer is appointed by an insurer, by means of a contract, the 
producer becomes an "authorized representative" of the latter, which is equivalent to 
being an agent. This is the case, because under Article 9.020 of the Insurance Code, by 
transacting insurance business, "the producer will not act as the authorized 
representative of the insurer, except when there is an appointment extended according 
to the provisions of Article 9.063 of this Chapter". (Our emphasis) Therefore, the 
producer, by the producer’s acts, does not obligate the insurer with regard to an 
insurance risk, unless the producer becomes the authorized representative of the 
insurer for transactions involving one or more kinds of insurance for which the 
producers holds a license. 
 
Furthermore, "authorized representative", under the provisions of Article 9.021 of the 
Insurance Code is defined as "... a producer that subscribes a contract with an insurer to 
negotiate insurance on his behalf, be it as employee or as independent contractor." (Our 
emphasis.) 
 
Insurers who wish to appoint a producer as an authorized representative shall do so 
using the form for appointing authorized representatives designed by the OCI for that 
purpose, which is available on our website.1 The form shall be filed electronically with 
the OCI within fifteen (15) days from the date of the execution of a contract for such 
purpose. Although it is not required that a copy of the contract be filed with the OCI, 
the insurer shall have the document available for inspection by the OCI on request. 
 
Likewise, the insurer shall notify the OCI by email of any cancellation of a contract with 
an authorized representative, within fifteen (15) days from the date of cancellation, 
using the form for cancelling the appointment of an authorized producer designed by 
the OCI and available on our website.2 
 
It is important to make it very clear that once a producer decides to obtain an 
appointment as an “authorized representative,” he or she may NO longer act as an 
authorized producer. If the insurer cancels the appointment of an authorized 
representative, the person may request that a producer license be issued, which will 
become effective after the OCI receives the cancellation of appointment form from 
the insurer. 
 
 

                                                 
1
 See the address on page 7 of this Ruling Letter. 

2 See the last page of this Ruling Letter. 



3 

 

For the purposes of implementing Law 10, beginning October 1, 2006, licensees holding 
an agent license will renew as authorized representatives, provided that the OCI 
receives one or more appointments along with the renewal application3, as provided in 
Article 9.063 of the Insurance Code. If such appointment is not received along with the 
renewal application it will be deemed that the application is for renewal of a producer 
license, so that the application should include the corresponding payment and the 
evidence of financial responsibility as required under Article 9.200 of the Insurance 
Code. 
 
Likewise, licensees who currently hold a broker license should renew as producers, 
unless the OCI receives one or more appointments along with the renewal application, 
as provided in Article 9.063 of the Insurance Code, in which case the license will be 
renewed as an authorized representative. 

 
General Agents 
 
Article 9.040 of the Insurance Code transfers the definition of "general agent" from 
Chapter 3 to Chapter 9, and provides for the general powers and operational functions 
with regard to servicing policies that may be contracted between the general agent and 
the insurer. 
 
In this sense, the general agent is an operational arm of the insurer and as such shall be 
mindful of the insurer’s interest. This is so much so that among the most important 
functions of the general agent are accepting applications and accepting business 
solicited or transacted by producers; calculating rates; issuing, ratifying and keeping 
records of endorsements; processing cancellations of policies; processing payments of 
commissions to producers and selecting risk according to the insurer’s underwriting 
guidelines, among others. However, Section 9.040 of the Insurance code allows of an 
agent to hold a "producer" license at the same time even when the interests that each is 
called on to protect are incompatible. An insurance producer, unlike a general agent, 
answers to the insured and has duties to perform on behalf of the insured, as provided 
in Section 9.022 of the Insurance Code.  
 
In view of the possibility that the incompatibility of interests could be prejudicial and a 
source of loss for consumers of insurance and damage the confidence consumers should 
have in the individuals who hold an insurance producer license, the OCI will issue 
producer licenses to general agents only if they are acting as authorized representatives, 
since only under those circumstances would the producer’s work not be incompatible 
with the work of the general agent.4 

                                                 
3
 As proof of appointment as an authorized representative, along with the renewal application you must 

submit the form designed by the OIC for this purpose, which is available on our website. 
4
 Authorized representatives, unlike producers, contract with the insurer to transact insurance business on behalf of 

the insurer, Section 9.021 of the Insurance Code. 
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Incompatibility of licenses 
 
Under the provisions of Section 9.060, adopted in Law 10, no license will be issued to 
one person for more than one of the following classifications: 
 

• Producer 
• Solicitor 
• Adjuster 
• Consultant 
• General Agent 

 
Nevertheless, said section establishes certain exceptions, to wit, that a general agent 
may hold a producer license, provided that the agent is acting as an authorized 
representative. Likewise, an individual who is acting as an "authorized representative" 
may hold a dealer-broker license and both producers and authorized representatives 
may hold surplus lines broker licenses. 
 
If there are dual licenses that are incompatible with each other under the 
aforementioned Section 9.060, such licenses will remain in effect until their renewal 
date, at which time the licensee will have to decide which license will be kept in effect. 
In sum, under the current legal situation, only the following combinations of licenses 
are permitted; 
 

a.   Authorized representative - general agent, broker-dealer, and surplus lines 
broker. 

 
b.  Producer – surplus lines brokers, negotiate insurance business. 
 

Commissions 
 
The new Section 9.062 of the Insurance Code provides that payment of any commission 
or additional compensation to the authorized calculated commission, including, but not 
limited to, contingent commissions, may be only paid according to the standards 
established for that purpose by the OCI through rules or regulations. It is further 
provided that no person may accept as an incentive with regard to an insurance 
transaction any commission in excess of the calculated and authorized commission, 
according to the above, nor may any other type of prohibited emolument or incentive 
be accepted. 
 
Based on the above, any compensation paid that does not comply with the provisions of 
this section or the respective regulations may be considered and illegal incentive 
prohibited under Section 27.100 of the Insurance Code. 
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Licenses for partnerships and corporations 
 
Section 9.160 of the Insurance Code provides that a partnership or corporation may only 
be issued a producer, general agent, or adjuster-consultant license. 
 
One of the changes established in this Section is that when a person is designated to act 
as the authorized person for the license of a partnership or corporation, the person may 
not also represent another partnership or corporation, nor obtain a license of any kind 
in his or her personal capacity, until the appointment to act as an authorized 
representative of the partnership or corporation has expired. 
 
It is further established that in the case of a corporation, only one director will need to 
appear on the license and comply with the requirements of the license as though he or 
she were an individual licensee, as a minimum requirement for the corporation to begin 
operations. Before it had been required that at least two directors should comply with 
such requirements. 
 
Another of the changes provided in this section, as we mentioned before, is that a 
partnership or corporation is permitted to obtain a consultant license. As you will recall, 
previously only a natural person could hold a consultant’s license. 
 
Regarding the requirements provided for in Section 9.160 for the remaining directors, 
officers, and shareholders having a substantial financial interest in the corporation, we 
must make it clear that they shall comply with the requirements of Section 9.070 and 
not those of Section 9.170, as established in said section. 
 
General Requirements for a Producer License 
 
Under Law 10, the age requirement for holding a producer license, as such or as an 
authorized representative, is being 21 years of age or having been legally emancipated.5 
With regard to the requirement of evidence of financial responsibility, the requirement 
will not be applicable to a producer who is an authorized representative, in view of the 
fact that the insurer or insurers on behalf of which the insurance contracts are being 
transacted will be liable for the acts of said producer. 
 
Annual license fee 
 
Article 9 of Law 10 provides that "the terms agent and broker, used in the sections of the 
Insurance Code where the terms are mentioned and that have not been amended by this 
Law, will be substituted with the term "producer." It is further provided in the article 
that when the term “agent” is substituted for “producer” the term will have the 

                                                 
5
 Section 9.170 of the Insurance Code. 
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meaning set forth in Section 9.021, supra. 
 
Further to the above, the annual producer license fee will be: 
 

   

Individual Producer  525.00 

  

Corporate Producer   

(i) with a premium volume of less than 
one million dollars  

$ 1,051.00 

(ii) with a premium volume of more than 
one million dollars 

$ 2,103.00 

  

Authorized representative  

(i) individual  $ 157.00 

(ii) corporate $ 315.00 

  

 
With regard to payment of licenses of partnerships and corporations, under paragraph 
(4) of Section 9.160 of the Insurance Code the OCI will collect for each individual in 
excess of three (3) the fees provided for in Section 7.010 of the Code for an individual 
license. Thus, for example, a corporation holding an authorized representative license 
under which the corporation should pay an annual fee of $315 and with five (5) 
designees on the license, would pay $157 for each additional person. That is to say, the 
amount to be paid would be $315 + $157 + $157 = $629. As an exception to the above, 
the Section provides that in the case of an adjuster or consultant license, the 
Commissioner may collect for each person in excess of one (1) who may be designated 
in the partnership or corporation license, the fees set forth in Section 7.010, supra, for an 
adjuster or consultant license, as the case may be. 
 
Provisional Licenses 
 
Law 10, as approved on January 19, 2006 and amended on April 27, 2006, did not grant 
the OCI the power to issue a provisional license to an applicant while the applicant was 
pending the licensing examination for a regular insurance license. Therefore, 
applications for provisional licenses that had not been received before May 20, 2006 (the 
date on which Law 10 entered into effect), may not be processed. 
 
Law No. 143, approved on August 2, 2006 ("Law 143"), amended Section 9.440 of the 
Insurance Code to once again grant the OCI the power to issue provisional producer 
licenses, as an authorized representative, to applicants for regular insurance licenses 
who are waiting to take the corresponding examination. Under said amendment, 
applicants for a provisional license should submit evidence that they are acting as 
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representatives of an insurer that is authorized to transact insurance business in Puerto 
Rico, in which case the applicant would not have to submit evidence of financial 
responsibility as required in Section 9.200 of the Insurance Code. 
 
Likewise, Law 143 amends Section 9.450 of the Insurance Code to extend the effective 
period of the provisional license for 180 day to be counted from the day of issue or on 
receipt of a notice that the applicant failed the examination for the regular insurance 
license, whichever occurs first. 
 
License Applications 

 
The application and renewal forms were revised and are available at our website 
www.ocs.gobierno.pr, under Producer Service/forms. 
 
The forms and orientation about the forms are also available at our Customer Service 
Unit from Monday to Friday from 8:00 AM to 3:00 PM. For internal administrative 
reasons related to processing calls, consultations, and applications we receive, the 
visiting public will not be seen after 3:00 PM, except by prior appointment. 
 
Strict compliance of the provisions of this letter is required of all licensees and other 
components of the insurance industry. 
 
Very truly yours, 
 
SIGNED 
 
Dorelisse Juarbe-Jiménez 
Commissioner of Insurance 
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