ESTADO LIBRE ASOCIADO DE PUERTO RICO
OFICINA DEL COMISIONADO DE SEGUROS

October 18, 2006

RULING NO.: N-AM-9-66-2005

TO ALL DOMESTIC INSURERS AND ALL SERVICE PROVIDERS
AUTHORIZED TO ISSUE SERVICES CONTRACTS IN PUERTO RICO

SERVICE CONTRACT PROVIDER REQUIREMENTS
Dear Ladies and Gentlemen:

The Office of the Commissioner of Insurance, “hereinafter OCS”, has received a
considerable number of applications from entities interested in obtaining a
permit in order to issue service contracts in Puerto Rico. In the evaluation
process of said applications, we have detected that the cost to the consumer for
the contracts which they propose to sell vary significantly from one another
without being able to distinguish if such variation respond to the extension of the
coverage. This does not allow the OCS to evaluate whether the consumer is
paying a fair and reasonable fee for the offered services.

On the other hand, and particularly with extended warranty contracts, we
observed that the cost of the contract is charged to the consumer since the day
the object of the contract is purchased!, although the coverage is activated, in
most cases, once the warranty of the manufacturer expires.

Therefore, recognizing that the sale of service contracts has proliferated in Puerto
Rico, and for the sake of providing the Puerto Rican consumer confidence in that
they will receive services according to paid prices, pursuant to the provisions of

! This situation is clearer and relevant in extended warranty contracts for automobiles, and
musters greater relevance due to the manner in which these contracts are marketed.



Article 2.030(2) of the Insurance Code of Puerto Rico, 26 L.P.R.A. sec. 203(2), we
establish the following;:

1. According to the procedure established by the OCS for service contract
providers, it must be presented, at the moment of submitting a filing for
evaluation, a certification declaring that the fees to be charged under the
program are adequate and not excessive. If the service contract is
specifically to provide the service of extended warranty and the fees are
collected since the consumer buys the product with the manufacturer’s
warranty in place, the certification must also confirm that the fees have
been discounted, and that they represent the present value in
consideration of the period of the manufacturer’s warranty or the period
that has not elapsed of the manufacturer’s warranty. The certification has
to be signed by a qualified actuary. In addition, the certification must be
prepared every two years, while the product is in force, and must be
submitted to this Office no later than March 31 of the year following said
period. Notwithstanding, those authorized providers whom have not
presented a certification by the date of this ruling letter, shall submit their
corresponding certification for the year 2005, on March 31, 2006.

2. Service contracts that specifically provide the service of extended
warranty, and whose fees are collected since the consumer purchases the
product, must include a cancellation clause specifying that, if there is a
cancellation during the period in which the manufacturer’s warranty is
still in place, the amount to be returned shall be determined as it is
described next. In case that the pro rata earned amount is greater than
$65.00 multiplied by the year(s) in effect of the service contract before the
expiration of the manufacturer’s warranty, only the product of this
quantity will be retain as a minimum premium in the event of a
cancellation. If the pro rata earned amount is less than said product, then
the retention will be the pro rata earned amount. This provision is
necessary since it has been brought to our attention that these types of
contracts are being cancelled pro rata, and in occasion excessive amounts
are earned when the property is declared a total loss during the period in
which the product still has in effect the manufacturer’'s warranty,
specifically in regarding to automobile losses due to theft or collision in
the first few years of financing. The amount hereby established has the
purpose of considering the additional provisions for the incidental
payments of other services that extended warranties have, as well as, the
coverage that some of them offer for certain parts not covered by the
warranty.



3. Whenever the charges for the services contract are included in the
financing agreement of the product, the cancellation clause in the service
contract must establish that in case of cancellation, the return premium
check will be issued on behalf of the contract owner and the finance entity.
It is indispensable that the contract owner retains the right to endorse the
check, in order to have the opportunity to require that the financing
account be adjusted when crediting said amount to the account. We want
to emphasize that there are occasions in which a service contract
cancellation is processed without necessarily resulting from the
repossession or total loss of the financed property.

4. All service contract providers that will use a reimbursement policy to
guarantee their obligations under the contract shall submit a certification
from the insurer who issues the policy expressing that they in fact will
issued the policy to the provider, at the rates that for the services that the
policy guaranties the OCS has approved to the insurer.

All service contracts in force, regardless of when they were approved by the
OCS, are hereby amended by this ruling letter in regards to their cancellation
clause, and therefore all service contract providers shall proceed accordingly
with what is hereby established.

Cordially,

Dorelisse Juarbe-Jiménez
Commissioner of Insurance



