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December 12, 2007 
 
RULING LETTER NO.: 2007-83-AP 
 
TO ALL SURPLUS LINES BROKERS AUTHORIZED TO TRANSACT INSURANCE IN 
PUERTO RICO 
 
PROHIBITION OF THE USE OF NON ELIGIBLE INSURERS TO COVER MEDICAL 
AND HOSPITAL PROFESSIONAL LIABILITY RISK 
 
Dear Sirs and Madams: 
 
In accordance with Article 1.060 of the Insurance Code of Puerto Rico, 26 L.P.R.A. sec. 
106, in order to transact insurance in Puerto Rico it is necessary to have an authorization 
from the Commissioner of Insurance to such effect1. Pursuant to this general rule, 
Article 10.010 of the Insurance Code of Puerto Rico, 26 L.P.R.A. sec. 1001, prohibits 
assisting or representing an unauthorized insurer in the transaction of any insurance for 
risks domiciled, located or to be executed in Puerto Rico. This Article also prohibits 
assisting or representing a person to obtain insurance from an unauthorized insurer. 
These prohibitions do not apply, among other insurance, to surplus lines insurance 
obtained in compliance with the provisions of Chapter 10 of the Insurance Code of 
Puerto Rico, supra. 
 
The term "surplus lines insurance," as it is used in the Insurance Code of Puerto Rico, 
refers to insurance coverage or portion thereof that cannot be obtained from insurers 
authorized to do business in Puerto Rico. Article 10.070 of the Insurance Code of Puerto 
Rico, 26 L.P.R.A. sec. 1007, before it was amended, established that surplus lines 
insurance could be obtained from unauthorized insurers, provided that the following 
requirements were fulfilled: 

 
1) That the insurance may not be obtained from authorized insurers, or that it has 

been obtained up to the maximum that said authorized insurers are willing to insure. 
 
2) That said insurance is obtained through a surplus lines insurance broker, 

authorized by the Commissioner of Insurance of Puerto Rico. 
 

                                                 

1 Article 3.030 of the Insurance Code, 26 L.P.R.A. sec. 303 
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3) That the insurance with an unauthorized insurer is not procured or required 
with the objective of obtaining advantages regarding the premium rate, or regarding 
the terms of the policy. 

 
4) That the insurance is obtained from unauthorized insurer eligible with regards to 

Article 10.071 of the Insurance Code of Puerto Rico. 
 

Public Law No. 284 of December 19, 2002, hereinafter called "Law No. 284," made 
several amendments to the Insurance Code of Puerto Rico for the purpose of 
broadening availability of medical-hospital professional liability insurance coverage. 
Particularly, Article 10.070, supra, was amended for the purpose of allowing access to 
the surplus lines insurance market for coverage needed to comply with the requirement 
of financial solvency required from health care professionals and institutions by Article 
41.050 of the Insurance Code of Puerto Rico, 26 L.P.R.A. sec. 4105. This use of the 
surplus lines insurance market is allowed as an exception and only under the 
circumstances indicated therein. 
 
In said respect, Section 2 of Public Law No. 284 provided as follows: 
 

"Section 2 – A new paragraph is added to Article 10.070 of Public Law No. 77 of 
June 19, 1957, as amended, known as the "Insurance Code of Puerto Rico" to read 
as follows: 
 

"Article 10.070 – Surplus lines insurance. 
(1)... 
 
Subsection (1) does not apply if the insurance coverage offered by an 
authorized insurer to cover the risk of medical-hospital professional 
malpractice does not constitute the minimum coverage needed to acquire 
a surplus lines insurance in the surplus line market, in which case, the 
surplus lines producer could reject the primary coverage offered by the 
authorized insurer and resort to the surplus lines insurance market to 
obtain the coverage needed." 

 
For the purpose of clarifying the questions presented by some components of the 
insurance industry regarding the scope of the aforementioned amendment to Article 
10.070 supra, with regards to the insurance coverage for medical and hospital 
professional liability, we hereby issue this Ruling Letter. 
 
Article 41.050, supra, requires that every health care services professional or institution 
who intends to offer services in Puerto Rico must file evidence of professional 
malpractice financial solvency once a year. This article establishes the amount of 
financial solvency required and provides that the requirement may be met through the 
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creation of a guarantee fund, by obtaining a professional liability medical-hospital 
insurance policy, or a combination of both methods. In the case of an insurance policy, 
the only insurance admissible as evidence of financial solvency is insurance obtained 
from an insurer who is active in the free trade market or in the Medical-Hospital 
Professional Liability Insurers Syndicate for Joint Underwriting Insurance, hereinafter 
called "SIMED." By virtue of the definition provided by Article 41.020 of the Insurance 
Code of Puerto Rico, 26 L.P.R.A. sec. 4102, regarding the free trade market, insurance 
obtained from eligible surplus lines insurers, as well as insurance from other 
unauthorized insurers is expressly excluded. 
 
However, with the approval of Public Law No. 284, the prohibition that existed until 
then regarding eligible surplus lines insurers was modified through the aforementioned 
amendment to Article 10.070, supra, to allow health care professionals and institutions, 
under certain circumstances, to comply with the financial solvency requirement 
through policies issued by eligible surplus lines insurers. 
 
Taking into consideration the obligation of SIMED to provide coverage for the limits 
established in Article 41.050, supra, the exception established by Public Law No. 284 
shall only apply to health care professionals or institutions who seek limits in excess of 
the limits required by this article, and when the limits required do not constitute the 
minimum coverage needed for obtaining a policy in the surplus lines market. 
 
Please note that, as a result of the amendment, only the first subsection of Article 10.070, 
supra, is not applicable to the situation provided in Public Law No. 284. It is implicit 
that the rest of the requirements of said article continue to be applicable, namely, that 
the insurance be obtained through a surplus lines broker, that the insurance is not 
procured for the purpose of obtaining advantages regarding the premium rates or 
regarding the terms of the policy; and that the insurance be obtained from an eligible 
surplus lines insurer. It is also important to emphasize that this alternative must take 
place within the context of the need of the health care professional or institution to 
obtain coverage greater than the financial solvency required by Article 41.050, supra. On 
the other hand, the condition established therein that the coverage offered by SIMED or 
by the free trade market does not constitute the minimum coverage needed to acquire a 
surplus insurance policy in the surplus lines market, must also be complied with. 
 
Pursuant to the above, all surplus lines insurance broker shall, when placing a medical 
or hospital professional liability insurance policy, obtain from the eligible surplus lines 
insurer a certification stating that said policy will not be issued if it is in excess of the 
primary limits required by Article 41.050, supra. 
 
All surplus lines brokers are hereby advised that any medical or hospital professional 
liability insurance policy obtained from an eligible surplus lines insurer without having 
complied with the aforementioned conditions or from an unauthorized insurer, 
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constitutes a violation of the Insurance Code of Puerto Rico, and will not be acceptable 
as evidence that the health care professional or institution complies with the financial 
solvency requirement provided in Article 41.050, supra. 
 
Strict compliance with the provisions of this Ruling Letter is required. 
 
Very truly yours, 
 
SIGNED 
 
Dorelisse Juarbe Jiménez 
Insurance Commissioner 
 


