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COMMONWEALTH OF PUERTO RICO 

OFFICE OF THE COMMISSIONER OF INSURANCE 
 

 

 
July 17, 2008 
 
 
RULING LETTER NO.: 2008-91-AP 
 
 
TO ALL THE INSURANCE COMPANIES IN THE ISLAND AUTHORIZED TO 
TRANSACT PROPERTY AND CONTINGENCY INSURANCE IN PUERTO 
RICO AND ALL RATING ORGANIZATIONS, GENERAL AGENTS, AND 
MANAGERS 
 
AMENDMENT TO THE EFFECTIVE DATE ESTABLISHED BY RULING 
LETTER NO. 2008-90-AP DATED JUNE 18, 2008 
 
 
Dear Sirs and Madams: 
 
On June 18, 2008, the Office of the Commissioner of Insurance (OCI) issued 
Ruling Letter No. 2008-90-AP, which established that payment for compensation 
of general agents shall continue to be part of the portion that is attributable to 
Production Costs in the premium dollar distribution, and that insurers shall pay 
compensation to the general agents from the Total Production Costs item, in 
accordance with the premium dollar distribution approved for the rating 
organization or the insurer, under any independent filing with this Office. 
 
Additionally, it was established in said letter that until it is demonstrated to the 
OCI that the payment of up to 6.5% of the premium as compensation for the 
general agent is unreasonable, said portion shall continue to be the maximum 
amount that an insurer may pay a general agent for work performed in any 
insurance transaction, and that any compensation that is additional to the 
compensation that has been calculated and authorized, as provided in Article 
9.062  of  the Puerto Rico Insurance Code, which the insurer is to pay to a general  
agent, must be made pursuant to the provisions of Rule 84 of the Regulations of 
the Puerto Rico Insurance Code, as amended.  Said Ruling Letter became 
effective on July 1, 2008. 
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In light of the issuance of this regulation, it was brought to our attention that 
some insurers were experiencing difficulties in applying the standard established 
in that letter to business which had already been renewed or negotiated on the 
date of issuance of the Ruling Letter.  To address this situation, we have decided 
to postpone the application of the provisions of Ruling Letter 2008-90-AP until 
September 1, 2008. This means that the provisions of the letter shall apply to 
every policy whose effective date is on or after September 1, 2008, whether a 
new policy or a renewal. 
 
No provision of this Ruling Letter shall be interpreted to have the effect of 
modifying the standard established in Ruling Letter 2008-90-AP, except for the 
effective date of said letter. 
 
Strict compliance with the guidelines of this Ruling Letter is required. 
 
Very truly yours, 
 
SIGNED 
 
Dorelisse Juarbe Jiménez 
Commissioner of Insurance 
 


