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    COMMONWEALTH OF PUERTO RICO 

OFFICE OF THE COMMISSIONER OF INSURANCE 
  

December 23, 2008 

RULING LETTER NO.: 2008-96-AV 

TO ALL INSURERS AUTHORIZED TO UNDERWRITE DISABILITY INSURANCE IN 
PUERTO RICO AND ALL GENERAL AGENTS 

INDEMNITY POLICIES PROVIDING EMERGENCY MEDICAL TREATMENT 
BENEFITS COVERAGE IN THE EVENT OF AN ACCIDENT 

Dear Sirs and Madams: 

The Office of the Commissioner of Insurance (hereinafter, the OCI), carried out an 
investigation of policies and riders that provide emergency medical treatment benefits 
in the event of an accident. The investigation revealed that there has been excessive 
payment of benefits for this kind of coverage, which has not only affected adversely the 
delivery of services in our emergency rooms, but has contributed to propitiate the 
payment of benefits when it is not reasonably clear that the insurer has any obligation 
to pay such benefits. 

Public Law No. 18, enacted on January 8, 2004, provides that all insurers have the 
obligation to detect, prevent, investigate, and combat possible fraudulent acts in the 
insurance business.  Based on the results of the investigation, it must be concluded that 
for this kind of insurance the appropriate controls have not been established to prevent 
practices that could be fraudulent. The foregoing, in addition to the possible 
inappropriate use of the emergency rooms for the purpose of obtaining benefits under 
this policy or rider constitutes sufficient reason for establishing additional controls for 
the payment of these claims. 

In view of this, to protect the stability of the insurance industry in Puerto Rico and the 
public interest, we have determined that all indemnity policies or riders providing 
emergency medical treatment in the event of an accident should be amended to include 
the following a definitions: 
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1. Emergency Medical Treatment in the event of an accident: means medical 
treatment provided for the insured or beneficiary as an outpatient within forty-
eight (48) hours of the accident, due to accidental bodily injury caused solely by 
external and accidental means, evidenced by a visible contusion or wound on the 
exterior of the body or internal injury, as revealed by other means. The insurer 
will pay the named insured or his or her spouse for expenses incurred up to a 
maximum amount of $  per accident. 

2. Proof of treatment: In order to claim emergency medical treatment benefit, the 
insured must submit adequate proof, consisting of at least one of the following: a 
sworn statement by the physician who attended the emergency and/or an 
invoice from the hospital including a diagnosis and/or treatment code. 

No later than thirty (30) days after the date of this Ruling Letter, insurers that 
underwrite this kind of risk must submit for approval to this Office the rider that they 
will use to amend their policies. The rider must be attached to new policies and to 
existing policies upon renewal. Notice to the insured regarding changes to the policy 
must be made according to Section 11.180 of the Insurance Code. New policy forms or 
riders of this kind that are submitted for approval by this Office after the date of this 
letter should include the aforementioned provisions. 

Amendments to policies or riders of this kind that have not been submitted according to 
the provisions of this Ruling Letter for approval of this Office within the 
aforementioned thirty (30) days will be automatically denied approval. 

Strict compliance with the provisions of this letter is required.  

Very truly yours, 

SIGNED 

Dorelisse Juarbe-Jiménez  

Commissioner of Insurance  

 
 

 


