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May 13, 2009

ELECTRONIC DISTRIBUTION
RULING LETTER NO. 2009-101-AP

TO ALL DOMESTIC INSURERS, GENERAL AGENTS, AND MANAGERS OF
FOREIGN INSURERS AUTHORIZED TO UNDERWRITE PROPERTY
INSURANCE IN PUERTO RICO AND ALL PRODUCERS AND RATING
ORGANIZATIONS

Dwelling (DW) and Homeowners (HO) Insurance
Mixed Construction

Dear Sirs and Madam:s:

The Oftice of the Insurance Commissioner (“OIC”) approved a revision of Rule 106 of
the Dwelling Policy Program Manual to enter into effect on October 1, 2008, for
Insurance Services Office, Inc. (ISO), on behalf of its members and subscribers. As you
know, this rule is the Definitions of Construction under which housing risks are
classified for rating purposes!. Under the Homeowners Program, the revision to this
rule has been included in the new program (2007 edition), which is now under
consideration for approval by this Office.

The purpose of the revision of this rule, aside from some editing, has been to clarify the
note that describes when mixed construction, based on a percentage of construction,
shall be classified as superior, or otherwise, according to the kind of additional
construction of the dwelling or the structure of the dwelling.! Under the new version of
the note, the roof is expressly mentioned as a part to be taken into consideration in
determining the percentage of superior construction in a mixed structure. The version
reads as follows:

"Note: Mixed (Superior/Masonry/Frame) A combination of superior
and other construction shall be classed superior when the exterior

' Rule 103, Eligibility, of the Housing Policy Program Manual allows for issuing a dwelling policy to
cover a dwelling structure of no more than four apartments. Rule104, Eligibility of the Homeowners’
Program, allows issuing policies using forms HO2 and HO 4, to cover residences of no more than two
families.
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walls, floor and roof equal or exceed 662/3% superior construction;
otherwise class as masonry or frame."

So that all insurers may comply in a uniform manner with the above rule, we are
informing you of the manner in which the rule is to be interpreted and applied. For this
purpose, we will take as an example a two-story structure that houses more than one
family. This is being done, because it has come to the attention of this Office that most
of the issues that arise between insurers and producers or insurers and their clients with
regard to classification are related to structures of this kind. See the example below.

Example

This is a two-story residential structure, whose dimensions are specified in the second
and fourth columns of the following table, where construction on the first floor is
entirely concrete and on the second floor, entirely wood, except for the floor, which is
concrete. According to the note to the rule we are analyzing, the area should be
determined as follows:

First Floor First Floor Area | Second Floor Second Floor
Dimensions (square feet) Dimensions Area
(square feet)
Floor 24 feet X 50 feet 1,200 20 feet X 24 feet Not considered
Ceiling | 28 feet X 54 feet* 1,512 28 feet X 54 feet* 672
Walls 8.5 feet high 1,258** 8.5 feet high 704%**
Total 3,970 1,376

* Dimensions include eaves.
** Area of the four walls =8.5 X (24+50+24+50)

The total area of the residence is 3,970+1,376 = 5,346 square feet. The area of the
second-story floor is not taken into consideration because it is the ceiling of the first
floor. Therefore, 74.26% of the residence (3,970+5,346) is superior construction (exterior
walls, floor and roof), and for rating purposes, the structure should be classified as fire
resistive. Nevertheless, according to the last phrase of the above note, which establishes
“otherwise class as masonry or frame,” if in this particular case the superior
construction area had been less than 66 2/3% of the structure, it would have had to
have been classified as “frame.”

It should be noted that for insurance purposes it is assumed that the above structure is a
single fire division. This is because Rule 107 of the Dwelling Program Manual and Rule
109 of the Homeowners’ Manual provide the following;:



"107. SINGLE BUILDING DEFINITION

A. All buildings or sections of buildings which are accessible through
unprotected openings shall be considered as a single building."

Since the revision to the rule is merely for clarification purposes, it should be
understood that the instructions set forth herein are equally applicable to homeowners’
insurance, even when it has not entered into effect for this program

Strict compliance is required with all of the provisions in this Ruling Letter by all
persons involved in the property insurance business.

Very thuly ydurs, ;
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