g GOVERMENT OF PUERTO RICO
OFFICE OF THE COMMISIONER OF INSURANCE

January 25, 2010

RULING LETTER NO.: 2010-106-EX

TO ALL DOMESTIC INSURERS AUTHORIZED TO TRANSACT PROPERTY
BUSINESS

CATASTROPHE RESERVE

Dear Sirs and Madams:

Section 25.030 of the Insurance Code of Puerto Rico provides that domestic insurers
shall establish a catastrophe reserve, hereinafter “the reserve.” This Section requires,
—— ~among-other—things,thatall domestic-insurers-annually calculate a teserve by
applying to their net premiums the rate that will be determined from time to time
by the Commissioner. The reserve so determined shall be added to the reserve

established in previous years.

Under paragraph (2) of Section 25.030 of the Insurance Code of Puerto Rico we have
determined a rate for year 2009 of one percent (1%).

The information to be used to determine the net direct premiums to which this rate
will be applied should be taken from page 20 (Statutory page 14) of the insurer’s
annual report for 2009. The following percentages shall be applied to determine net
premiums for the respective coverage:

Coverage % premiums underwritten in 2009
1. Fire 100%
2. Barthquake 100%
3. Multiple Commercial Peril (Non-liability) 80%
4. Multiple Peril Homeowners 85%
5. Other Allied Lines 75%
6. Automobile Physical Damage 2%
7. Inland Marine 85%
8. Oncean Marine 75%
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The 1% rate shall be applied to the amounts obtained from applying the above
percentages to the net premiums, which will constitute the reserve and the amount
to be deposited to the Catastrophe Reserve Trust Fund.

Under paragraph (1) of Section 25.040 of the Insurance Code of Puerto Rico
domestic insurers are required to make a deposit equivalent to the reserve on or
before January 31, 2010. The reserve shall be filed and accounted for according to
the provisions of Rule 72 of the Regulations of the Insurance Code of Puerto Rico, as
amended, and the provisions of Ruling Letter N-E-2-68-95 dated March 10, 1995, as
amended in Ruling Letter E-06-1611-2001, dated September 14, 2001, as may be
compatible with said Rule.

Strict compliance with this Ruling Letter is required.

Very truly“»;you,i/s,\
v /
i ;1’
s
Ramon L Zruz-Coldin CU, ARe, AU

Commissioner of Insurance




