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RULING LETTER NO.: 2010-111-AP 
 
TO ALL INSURERS AUTHORIZED TO UNDERWRITE ALL INSURANCE EXCEPT 
LIFE AND DISABILITY INSURANCE IN PUERTO RICO 
 

REQUIREMENT TO BELONG TO OR BE A MEMBER OF A PROPERTY 

INSURANCE RATING ENTITY  

 
Dear Sirs and Madams: 
 
As you are aware, since before 1999, the Insurance Services Office, Inc., (ISO), a rating 
organization that had provided services for most of the insurers in Puerto Rico, 
discontinued providing rates for all insurance lines in all jurisdictions. Likewise, many 
other rating entities discontinued the same services. This situation was acknowledged 
by this Office in Ruling Letter N-AM-V-110-99 dated October 18, 1999. ISO only 
continued to offer statistical services and the system known as Loss Cost. 
 
Therefore, the provisions of Article 12.040 of the Puerto Rico Insurance Code, 26 L.P.R. 
A. sec. 1204, which establish the basis for setting rates and requiring filing of such rates, 
were made inoperant for the reasons set forth above. 
 
This situation follows the recent repeal of, Articles 12.320 and 12.321 of the Puerto Rico 
Insurance Code, 26 L.P.R.A. sections 1232 and 1232a, by the approval of Public Law No. 
3, enacted on January 4, 2010. These articles provided for inspection of property risks by 
rating organizations. As set forth in the Statement of Motives of said law, these services 
were also inoperant, since the process had become obsolete. The Statement of Motives 
further admitted that "in view of their failure to set rates [the rating organizations] have 
ceased to be relevant and they have become mere [spectators] of the enrollment of their 
partners and members. 
(Our emphasis). 
 
Currently, our Insurance Code still retains the requirement for enrollment or 
membership for authorized insurers, in spite of the fact that Article 12.050 of the Puerto 
Rico Insurance Code, 26 L.P.R.A. section 1205, establishes that all property insurers 
shall be enrolled in or be a member of a rating organization, and on the other hand, that 
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no provision of Chapter 12 implies that it is mandatory for a property insurer to enroll 
in or be a member of a rating organization. 
 
Since there are no longer any rating organizations that promulgate final rates, the 
standard that imposes mandatory membership in a rating organization rests on an 
anachronism that is now totally lacking in currency. 
 
Therefore, the standard of this Office is that all property insurers may submit their own 
independent filing for approval, which will not be considered a deviation from the 
filing made by the rating organization of which it is a member.  
 
Very truly yours, 
 
FIRMADO 
 
Ramón L. Cruz Colón, CPCU, ARe, CU 
Insurance Commissioner 
 


