GOVERNMENT OF PUERTO RICO
OFFICE OF THE COMMISSIONER OF INSURANCE

December 28, 2010
RULING LETTER NO. 2010-119-AP

TO ALL INSURERS AUTHORIZED TO TRANSACT PROPERTY AND CASUALTY
INSURANCE IN PUERTO RICO AND ALL GENERAL AGENTS AND MANAGERS

COMPENSATION FOR GENERAL AGENTS

Dear Sirs and Madams:

The role played by general agents in providing services to the insured has persisted
during the countless changes our industry has experienced in the past decades. General
agents continue to add value for insurers and insurance producers, as well as for
consumers of insurance. With a view to distinguishing and recognizing the contribution
and importance of this role, on August 25, 2000, this Office issued Ruling Letter CA-8-
1576-2000, which provided that in the premium dollar distributions that were filed with
this Office, compensation for general agents that was traditionally included in the
portion itemized as production costs (Acquisition Costs), should be itemized as
administrative costs. It was further provided that this Office would not consider that
compensation of 6.5% for general agents to be excessive.

Meanwhile, in Ruling Letter No. 2008-90-AP, dated june 18, 2008, this Office repealed
the aforementioned Ruling Letter. However, this Office provided that the maximum
compensation to be paid to a general agent would be 6.5% of the premiums.

With a view to ensuring that compensation for general agents be paid according to the
provisions of Section 9.062 of the Puerto Rico Insurance Code, all property and casualty
insurers authorized to due business in Puerto Rico must provided this Office with
information regarding compensation levels, showing the premium dollar distribution
portion assigned to compensation of general agents, under Total Acquisition. The
information should be submitted by insurance class or subdivision, within sixty (60)
days, from the date of this Ruling Letter. We emphasize that that any such payment
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made to an individual who does not hold a license as a general agent will be considered
a violation of Section 27.100 of the Puerto Rico Insurance Code.

Strict compliance with the provisions of this Ruling Letter is required, and Ruling Letter
No. 2008-90-AP, dated June 18, 2008 is hereby repealed.

Very truly y

on, CPCU, ARe, AU
Commissioner of Insu



