COMMONWEALTH OF PUERTO RICO
4/ OFFICE OF THE COMMISSIONER OF INSURANCE

May 29, 2013

RULING LETTER NO.: 2013-151-EX

TO ALL PROPERTY AND CASUALTY INSURERS

REIMBURSEMENT TO POLICYHOLDERS OF AMOUNTS RECOVERED IN
EXCESS FROM THE ASSESSMENTS OF THE PUERTO RICO
MISCELLANEOUS INSURANCE GUARANTY ASSOCIATION

Dear Sirs and Madams:

Pursuant to Section 38.160 of the Puerto Rico Insurance Code, insurers may include in
their insurance policy rates and premiums a portion that may be sufficient to recover
the amount that the insurer member pays to the Puerto Rico Miscellaneous Insurance
Guaranty Association. This may be done after deducting any amount that the
Association may have returned to the insurer member. That is to say, the rates or
premiums will contain the amount that may be calculated and may be reasonable for
the recovery of the assessments that the insurer member has paid and the rates so
charged will not be considered to be excessive.

In Circular Letter E-05-1651-2002, dated May 3, 2002 and Ruling Letter N-AE-07-12-
2002, dated July 12, 2002, the Office of the Commissioner of Insurance required all
property and casualty domestic insurers to file a report every semester to inform payment and
recovery of assessments, as provided in Section 38.160. This Office has become aware of
the fact that several property and casualty insurers have made recoupments in excess of
the amounts that such insurers paid to the Guaranty Association. It should not be
understood in any manner that said Ruling Letter N-AE-07-12-2002 sanctions excess
recoupments by the mere fact of requiring reports of such recoupments.

This Office reiterates that no insurer may recover amounts in excess of the assessment that
was paid and any insurer that has incurred or may incur excess recoveries must reimburse
such to the policyholders who were specifically affected. Notwithstanding the above, this
Office recognizes that the amounts
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that were charged in excess in some cases could be less than the cost of issuing a check. With
a view to encourage cost-saving and procedural efficiency for the benefit of all of the parties,
it is provided as an exception that in such cases insurers may return the excess amount
charged by granting the policyholder a credit for the appropriate amount. In order for the
insurer to choose the option of reimbursement through credits, the policyholder that was
unduly charged must be a customer of the insurer at the time of issuing the credit. Otherwise,
the Insurer shall reimburse the excess amounts collected, by issuing a check, regardless of the
amount and the cost of issuing the check.

In view of the above, we are requiring that within thirty (30) to be counted from the date of
this letter, insurers who have excess recovery amounts proceed to send reimbursement checks
for such, or otherwise give the policyholders the appropriate credit.

Strict compliance with this Ruling Letter is required.

Very truly yours,
. Y

Angela Weyne-Roig
Commissioner of Insurance



