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June 7, 2013 
 
 
 
RULING LETTER NO.: CN-2013-153-AP/AV 
 
TO ALL INSURERS, HEALTH SERVICES ORGANIZATIONS, GENERAL AGENTS, 
MANAGERS, PRODUCERS, AND AUTHORIZED REPRESENTATIVES 
 
PREMIUM PAYMENTS THROUGH CREDIT AND DEBIT CARDS 
 
Dear Sirs and Madams: 
 
On August 28, 2012, this Office issued Ruling Letter No. 2012-146-D, revoking Ruling 
Letter No. N-L-12-38-2003, dated December 2, 2003, and Ruling Letter No. N-C-2-84-97, 
dated February 26, 1997. These ruling letters established the conditions for paying for 
insurance policies or annuity contracts through credit or debit cards. At that time it was 
considered that revoking the letters was warranted since the guidelines set forth in the 
letters are covered by the Puerto Rico Insurance Code and its Regulations, as well as being 
according to customary business practices.  
 
After the revocation of these letters, it has become evident that there is a need for clear 
and specific guidelines for carrying out this kind of transaction.  Therefore, in this 
Ruling Letter we are reiterating and indicating below the minimum conditions for 
paying for an insurance policy or annuity contract through credit or debit cards. 
 
1.  Premium charged to a credit or debit card must have been previously approved by 
this Office and may not carry surcharges or discounts for the insured.  The bank or 
institution that issues the card must forward the funds paid in an amount that is 
equivalent to the premium approved by our Office, less a pre-agreed transaction fee for 
payments made using a card, all of which is subject to the terms and conditions that are 
generally applicable to this kind of transaction.  The balance of the bank accounts where 
the licensees of this Office deposit the premium funds must reflect the premium as 
approved by this Office less the fee described in this letter. 
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2.  The solicitation, offer, marketing or sale of an insurance policy or annuity contract 
may not be subject to or conditioned on having the insured use a specific credit or debit 
card or a card issued by any entity in particular. 
 
3.  As part of the process of accepting and processing any premium payment through a 
credit or debit card, neither the entity that issues the card, nor its representatives or 
employees may perform actions that constitute contracting or transacting insurance 
business as defined in Section 1.050 of the Puerto Rico Insurance Code, 26 L.P.R.A. sec. 
105.  In addition they might neither solicit nor receive from any licensee of this Office or 
from any other person, monetary or any other kind of incentive or emolument by 
reason of the insurance transaction or annuity, except for the pre-agreed transaction fee 
for the use of the card. 
 
4.  Any person or entity licensed by this Office that participates in these transactions 
shall keep in their business records an exact itemization of the premium collected 
through debit or credit cards and the corresponding charges for each transaction 
through credit or debit cards. 
 
You are advised that accepting or allowing the use of payment of premium through 
credit or debit cards, while failing to comply with one or more of the above conditions, 
will constitute a violation of Sections 9.061, 12.130, and 27.100 of the Puerto Rico 

Insurance Code, 26 L.P.R.A. secs. 949j, 1213, and 2710, among others, as applicable. 
 
This Ruling Letter revokes and replaces Ruling Letter No. 2012-146-D, dated August 28, 
2012, Ruling Letter No. N-L-12-38-2003, dated December 2, 2003, and Ruling Letter No. 
N-C-2-84-97, dated February 26, 1997.   
 
Strict compliance with the provisions of this Ruling Letter is hereby ordered.   
 
Very truly yours, 
 
SIGNED 
 
Ángela Weyne-Roig 
Commissioner of Insurance 
 


