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December 11, 2013 

 

 

RULING LETTER NO.: CN-2013-164-AP 

 

TO ALL ADVISORY ORGANIZATIONS AND ALL INSURERS THAT ARE 

MEMBERS AND SUBSCRIBERS OF ADVISORY ORGANIZATIONS THAT ARE 

AUTHORIZED TO TRANSACT INSURANCE BUSINESS IN PUERTO RICO 

 
EFFECTIVE DATE AND CHANGES OF EFFECTIVE DATES OF ADVISORY 

ORGANIZATION FILINGS APPROVED FOR THEIR MEMBERS AND 

SUBSCRIBERS; REPEAL OF RULING LETTER NO. N-AC-II-4-66-94, DATED 

AUGUST 16, 1994 

 
Dear Sirs and Madams: 
 
The Office of the Commissioner of Insurance has become aware that some insurers and 
other entities that are members and subscribers of a rating organization are not 
adopting the filing forms approved for those organizations or the new versions of such 
on their effective date, in contravention of the provisions of Section 12.140 and Rule 24 
of the Regulations of the Puerto Rico Insurance Code. 
 
Section 12.140 of the Puerto Rico Insurance Code requires that all members of a rating 
organization adhere to the filings made on their behalf by such an organization. 
Furthermore, Rule 24 establishes the same requirement, but applied to the forms and 
other endorsements approved for the rating organization. Consequently, all insurers 
shall abide by the filings made by the rating organization, if the organization has been 
authorized to make filings at this Office on behalf of the insurer for a given line or risk. 
Insurers must use the most recent versions of the programs approved for the rating 
organization as of their effective date and discontinue the use of the substituted 
versions. Likewise, it is provided that insurers will discontinue the use of independent 
filings, including forms, when the rating organization has filed and obtained approval 
by this Office of a new version of the program.  
 
It is further provided that in order to defer the effective date of a filing approved for a 
rating organization, the insurer must submit to this Office a written request, specifying 
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the reasons that justify such a request. The request must be submitted before the 
effective date established by the rating organization. The effective date may not be 
extended for more than three (3) months, to be counted from the effective date 
established in the program. Any insurer who fails to comply with the procedure 
established herein will be subject to the effective date of the filing as indicated by the 
rating organization. In view of this new guideline, Ruling Letter No. N-AC-II-4-66-94, 
dated August 16, 1994 is hereby repealed.  
  
To encourage compliance with these guidelines, insurers are granted a term of three (3) 
months to be counted from January 1, 2014, to implement the most recent versions of all 
of the programs of the rating organization of which it is a member. 
 
Strict compliance with the provisions of this Ruling Letter is required.  
 
Very truly yours, 
 
SIGNED 
 
Ángela Weyne-Roig 
Commissioner of Insurance 
 


