January 27, 2016

RULLING LETTER NUM: CN-2016-195-AP

TO ALL CONTRACT INSURANCE SERVICES PROVIDERS
SERVICE AGREEMENT - CERTIFICATION OF RATES / FEES
Dear Sirs and Madams:

Under the powers provided in Section 2.030 of the Insurance Code, and to ensure the
protection of the public interest regarding service agreements, the Office of the
Commissioner of Insurance promulgated Ruling Letter N-AM-9-66-2005! to establish
the procedure for certifying every two years that the rates to be charged for service
agreements? are appropriate and not excessive, considering the services that are offered
in such agreements.

An evaluation of the information submitted by the suppliers to our office shows that
compliance has not been uniform. In view of the above, and considering the importance
of the information that is needed to ensure compliance with the provisions of
Subchapter 2 of Chapter 21 of the Insurance Code, above all, with regard to provisions
related to the return of fees, it is hereby clarified in this ruling letter that the certification
that is required is for the rates on which all of the fees are based. That is to day, all
certifications shall include in detail the item of the rates or fees of the suppliers, also
known as dealer cost, as well as the item of the rates or fees that of the retailer
franchisee, which constitute the retail price. We clarify that if the total rate or fee, the
retail price, that is being certified could be different from the fees that the consumer
ultimately pays, that is to say the total payment made in exchange for the service
agreement, the retail price should be identified as the suggested retail price.

'Ruling Letter N-AM-9-66-2005, October 18, 2005.
2Also known on the market as “extended warranties.”
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Any filing that the supplier may have in effect for the service agreements for motor
vehicles? on the date of this ruling letter, and that does not meet the requisites clarified
herein, shall be updated, by filing such updates with this Office, through the SERFF
system, within twenty (20) days from the date of this letter.

This ruling letter has the effect of clarifying Ruling Letter N-AM-9-66-2005, which is still
in effect. Strict compliance with the provisions of this letter is hereby required. Failure
to comply with these guidelines will entail the imposition of the sanctions that are
provided by law.

Very truly yours,
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Angela Weyne-Roig
Comissionner of Insurance

3Updates of the other kinds of service agreements that the supplier may have in effect shall comply with
the guidelines described herein at the end of the two-year period for the certification that was filed.



