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RULING LETTER NO.: CN-2016-204-AS 
 
TO ALL HEALTH SERVICES ORGANIZATIONS OR INSURERS THAT WRITE 
HEALTH INSURANCE IN THE PRIVATE MARKET IN PUERTO RICO 
 

REQUIREMENTS OF PUBLIC LAW NO. 177-2016 
 

Dear Sirs and Madams: 
 

Public Law No. 177-2016 (the “Law”) was passed on August 13, 2016, to require that all 
insurers and health services organizations include as part of basic coverage in private 
health insurance a glucose monitor to be provided every three (3) years and a minimum 
of one hundred and fifty (150) strips and one hundred and fifty (150) lancets a month 
for patients under twenty-one (21) years of age who have been diagnosed with Diabetes 
Mellitus Type I by a specialist in pediatric endocrinology or endocrinology. In addition, 
the Law mandates including as part of basic health insurance coverage, a portable 
insulin pump as therapy for patients under 21 years old who have been diagnosed with 
Diabetes Mellitus and who meet the criteria set forth in the Law. 
 

Pursuant to the authority vested in Section 8 of the Law, our office is promulgating the 
necessary guidelines for the implementation of that Law.  
 

1. Qualification criteria for the glucose monitor, strips, and lancets. 
 

Private health insurance basic coverage will include a glucose monitor 
every three (3) years and a minimum of one hundred fifty (150) strips and 
one hundred fifty (150) lancets a month for patients under twenty-one (21) 
years of age who have been diagnosed with Diabetes Mellitus type I by a 
specialist in pediatric endocrinology or endocrinology. This coverage will 
also be available if the specialist in endocrinology orders it for patients 
under 21 years of age whose condition shows a predisposition or a 
significant number of risk factors for developing diabetes mellitus type I. 
 

Pursuant to Section 4 of this Law, in order to receive the benefits that are 
established in the Law, patients who are under twenty-one (21) years of 
age, once they have been diagnosed with Diabetes Mellitus type I, shall 
submit a prescription that has been duly issued by a physician who is 
authorized to exercise the profession within the jurisdiction of the 
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Commonwealth of Puerto Rico so that the pharmacist may dispense the 
monthly strips and lancets.  
 

Insurers and health services organizations shall follow the standards to be 
established by the Department of Health regarding the kinds of glucose 
monitors to be covered and other specifications related to the monitors or 
otherwise follow the guidelines of the Centers for Medicare and Medicaid 
Services, if any. 
 

2. Qualification criteria for the therapeutic use of the portable insulin pump  
 

The benefit of a portable insulin pump will be available for patients under 
21 years old that have been diagnosed with Diabetes Mellitus type 1 by a 
physician who specializes in pediatric endocrinology or an 
endocrinologist. In addition, the patent must meet the qualification 
criteria for the use of this pump as provided in paragraphs I, II, and III of 
Section 2 of the Law and the criteria established by the Centers for Medicare 
& Medicaid Services. The qualification criteria established in Section 2 of the 
Law, will be deemed to have been amended so that they will be aligned 
with the guidelines of the Centers for Medicare and Medicaid Services, or any 
other law, federal regulation or administrative guideline that modifies or 
eliminates the current qualification criteria for the use of insulin pumps 
that are applicable to Puerto Rico. 
 

Through this ruling letter it is required that the policies, contracts, or evidences of 
coverage related to grandfathered and transition plans be duly modified by an 
endorsement to clarify coverage and the benefits described above. If they have not been 
modified as of the date of this communication, the policies that are in compliance with 
the Affordable Care Act (ACA) and the Puerto Rico Health Insurance Code, in order to 
be effective as of January of 2017, must be revised and submitted through the SERFF 
System, as currently under our consideration for the corresponding approval. 

 

Insurers and health services organizations that write private health insurance shall take 
the necessary steps to comply with the Law and this ruling letter and as may be 
necessary, shall orient and inform their contractors or third party administrators 
regarding the scope and provisions of the Law. 

 

Strict compliance with the provisions of this Ruling Letter is hereby required.  
 

Very truly yours, 
 
SIGNED 
 
Ángela Weyne-Roig 
Commissioner of Insurance 


