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November 7, 2016 
 
 
 
RULING LETTER NO.:  CN-2016-205-SR 
 
TO ALL PRODUCERS, AUTHORIZED REPRESENTATIVES, ADJUSTERS, 
CONSULTANTS, AND GENERAL AGENTS 
 
Re: Use of commercial name, D/B/A  
 
Dear Sirs and Madams: 
 
With the passage of time we have addressed questions regarding the use of so-called 
“Doing Business As” or “DBA” names. It is common in our jurisdiction for natural 
persons or legal entities to use business or fictitious names during the course of 
business that are different from the name with which they are registered under at the 
Vital Statistics Registry or the Department of State. With regard to the use of business 
names in the insurance business, Section 9.351 of Chapter 9 of the Puerto Rico Insurance 
Code, 26 L.P.R.A. § 952e, provides the following:  

 
“Every holder of a license issued pursuant to this chapter shall identify 
him/herself exclusively according to the license he/she has been issued. 
Thus, when publishing any notice or printed material, or when 
advertising through any means of communication, he/she shall do so 
under the name which appears on the license. It is further provided  that 
no holder of an individual license may identify him/herself under a trade 
name. Only those legal entities persons that after organizing themselves as 
such pursuant to the laws of Puerto Rico have complied with the 
provisions of § 950g of this title and hold a valid license issued by the 
Commissioner to engage in the insurance business in such a capacity may 
be able to identify themselves as a corporation or partnership.”(Our 
emphasis). 

 
As can be seen in this Section, natural persons are barred from using business names 
and must be identified by the name under which they are registered at the Vital 
Statistics Registry, which is also the name on their insurance license.  
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Furthermore, in the case of legal entities, in transacting insurance business these must 
identify themselves with the commercial name under which they are registered at the 
Department of State. If when the legal entity registers with the Department of State 
more than one commercial name is used, we will allow the use of these commercial 
names for transacting insurance business, provided that when the legal entity obtains 
the corresponding license under the Puerto Rico Insurance Code, the commercial names 
that are intended to be used are included. 
 
Accordingly, if a legal entity intends to use a commercial name that is different from the 
corporate registration, it may do so provided that the following requirements are met: 
 

1. The commercial name is registered with the Department of State under the 
provisions of Public Law No. 75, enacted on September 23, 1992. 
 

2. The commercial names of the legal entity that are recognized by the Department 
of State are registered with the Office of the Commissioner of Insurance, so that 
these are included on the insurance license. To do this, the legal entity must 
request this from the OCI by submitting a Corporate Resolution including 
evidence of the registration of the commercial names with the Department of 
State. 

 
Upon complying with both of these requirements, the legal entity may use either of the 
names shown on the license when transacting insurance business. 
 
Strict compliance with the provisions of this Ruling Letter is hereby required. 
 
Very truly yours, 
 
SIGNED 
 
Ángela Weyne-Roig 
Commissioner of Insurance 


