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December 14, 2016 
 
 
 
RULING LETTER NO.:  CN-2016-209- AS 
 
 
TO ALL SERVICES HEALTH ORGANIZATIONS OR INSURERS THAT WRITE 
HEALTH INSURANCE IN PUERTO RICO 
 
 
ADMINISTRATIVE ORDER NO. 361 OF THE DEPARTMENT OF HEALTH OF 
PUERTO RICO TO ESTABLISH GUIDELINES FOR KINDS OF GLUCOMETERS 
AND THEIR SPECIFICATIONS 
 
 
Dear Sirs and Madams: 
 
On December 6, 2016, the Department of Health of the Commonwealth of Puerto Rico 
issued Administrative Order No 361 to provide the guidelines and specifications for the 
kinds of glucometers covered under Public Law No. 177, enacted on August 13, 2016. 
Enclosed is Administrative Order No. 361 of the Department of Health. 
 
The following guidelines are provided in that administrative order: 
 
1. Health services organizations or insurers will cover the glucometers that have been 

approved by the Food and Drug Administration (FDA). To obtain the most recent 
information regarding approved glucometers, you may access the link included in 
the administrative order. 

 
2. In compliance with CMS guidelines, children up to 21 years of age shall receive the 

health care they need, including supplies and treatment, and these shall be of high 
quality. 

 
3. If the endocrinologist orders a specific glucometer due to the treatment used by  the 

patient, the endocrinologist shall submit a justification. In that case the health 
services organization or insurer shall cover the glucometer brand ordered by the 
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endocrinologist. The health services organization or insurer will be responsible for 
having the glucometers distributors comply with these requirements. 

 
4. With regard to coverage for the insulin infusion pump, the selection of the brand of 

this device will be determined the endocrinologist based on the age of the patient, 
the level of physical activity of the patient, and the patient’s and/or the caregiver’s 
knowledge regarding the condition. Because the endocrinologist is the specialized 
physician who has the necessary knowledge to determine what kind and/or brand 
of insulin infusion pump the patient requires, the health services organization or the 
insurer will cover the insulin pump ordered by the endocrinologist. 

 
We urge all health insurance organizations and insurers that issue health insurance in 
Puerto Rico to make the appropriate arrangement to comply with this administrative 
order. 
 
 
Strict compliance with this Ruling Letter is hereby required.  
 
Very truly yours, 
 
SIGNED 
 
Ángela Weyne-Roig 
Commissioner of Insurance 
 
Enclosure 


