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June 25, 2020 

 

 

RULING LETTER NO. CN-2020-281-D 

 

TO ALL INSURERS AUTHORIZED TO WRITE PROPERTY AND CASUALTY 

INSURANCE IN PUERTO RICO, THEIR GENERAL AGENTS, AUTHORIZED 

REPRESENTATIVES, PRODUCERS, RATING ORGANIZATIONS, AND GENERAL 

PUBLIC. 

  

 

RE: AMENDMENT TO RULING LETTER NO. N-AP-8-75-2006; PROPERTY 

POLICIES FOR CONDOMINIUMS AND APARTMENTS IN CONDOMINIUMS  

 

Dear Sirs and Madams:  

 

On August 21, 2006, our Office issued Ruling Letter No.: N-AP-8-75-2006, ON property 

policies for condominiums and apartments in condominiums, to establish the parameters to be 

met for insuring risk in condominiums and apartments in condominiums. Our office seeks 

through this letter to amend several of the provisions in that ruling letter to clarify the guidelines 

set forth therein.   

 

I. Master Policy of the Condominium 

 

Among other matters, Ruling Letter No.: N-AP-8-75-2006 establishes that in the particular case 

of condominiums, the maximum limit that may be required under the master policy of the 

condominium is the replacement value of the common elements of the condominium plus the 

replacement value of such other elements that according to the master deed, the by-laws of the 

condominium, or the determination of those who represent the majority of the unit owners must 

be insured by the Condominium Association. 

 

In this regard, it must be noted what is set forth in Section 43 of Act No. 104, enacted on June 

25, 1958, as amended, the Condominium Act, with regard to the insurance of the condominium 

and the individual rights of unit owners, as follows:  

 

“Unit owners, by means of agreement of those who represent the majority, may insure the 

building against risks to cover general common, quasi-common, and limited areas, as 

well as other risks on behalf of all unit owners, without prejudice to the right of each to 

insure their apartment on their own behalf and for their own benefit. The unit owner 

who has his or her own insurance for the apartment or who has paid his/her mortgage in 

full shall not be exempted from the payment of the proportional part of any common 

insurance adopted by the Condominium Association. 

 

All unit owners may request the inspection of the documents pertaining to common 

insurance from the Board of Directors. The Board of Directors may substitute the 
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insurance agent or broker, if the coverages and conditions of the new insurance policy are  

the same, or of broader scope and benefit, and at the same or less cost than the insurance 

policy in effect at the time of such a change, with prior approval by the Condominium 

Association. 

 

The Board shall have the responsibility to request from the broker at least three (3) 

quotations for each annual renewal and keep evidence of such for at least three (3) years, 

as well as keeping evidence of the denial of a quotation from any insurer, if any has 

expressed such. This evidence shall be available for review by any unit owner who so 

requests. (31 L.P.R.A. § 1293g). (our emphasis).  

 

As set forth in the aforementioned Section 43 of the Condominium Act, it may be seen that the 

majority of the unit owners has the authority to determine to cover general common areas, quasi-

common areas, and limited areas of the condominium, but such authority does not extend to 

determining, imposing, and covering under a master policy of the condominium, the originally 

built or installed elements that are the private and separate property of each unit owner. This 

elements are called "original separate elements, attached to the structure." It is clarified that 

all unit owners may insure such separate elements on his or her behalf with the insurer of his or 

her preference under the rights vested in the Condominium Act. Therefore, master policies of the 

condominium may cover the common, quasi-common, and limited elements of the 

condominium, but not the elements that are the private and separate property of each of the 

unit owners. This type of policy that covers the common, quasi-common, and limited elements 

of the condominium is called Bare-Walls insurance. 

 

As provided in the aforementioned Section 43 of the Condominium Act, it is also clear that for 

the Board of Directors to substitute an insurance agent or producer there must be prior approval 

by the Condominium Association.  

 

II. Additional policy available to apartment owners to insure what is not covered by the 

master policy. 

 

1. The original separate elements that are attached to the structure and their alterations 

and improvements: 
 

Furthermore, the original separate elements that are attached to the structure and their alterations 

and improvements may only be insured by the owner of each apartment under a policy issued to 

the owner that covers that property. To determine the appropriate limit of that coverage, the 

owner or each apartment shall arrange with an appraiser to appraise the original separate 

elements and alterations the owner is seeking to insure. The authorized representative of 

producer selected by that owner may assist the owner in obtaining the appraisal. In cases in 

which the apartment is financed, the mortgage institution shall agree with the mortgagee with 

regard to the replacement value of the original separate elements that are attached to the structure 

and their alterations and improvements. 

 

Thus, the policies that are to cover the original separate elements attached to the structure and 

their alterations and improvements in condominiums and multi-family walk-ups are type HO-06 

property policies. The insurer that has registered with the OCI a Personal Package to insure such 

separate elements in condominiums and multifamily walk-ups may also be eligible. DP policies 

with or without a DP 17 66 07 88 endorsement, are only eligible for condominiums and walk-ups 

with 4 attached apartments or fewer according to the ISO manuals. 
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2. Policy that covers in excess of the master policy of the condominium when such has been 

acquired for a limit that is less than the replacement value of the condominium. 

 

It is clarified that the endorsements included in Ruling Letter No.: N-AP-8-75-2006, DP Excess 

08 06 PRS and HO Excess 08 06 PRS, are only for cases in which the common, quasi-common, 

and limited elements of the condominium are not insured for 100% of the replacement cost. 

These endorsements may not be used to cover the original separate elements attached to 

the structure or their alterations. The policies to cover the unit owner’s separate elements are 

primary policies. 

 

It is hereby provided that Ruling Letter No.: N-AP-8-75-2006 is amended as stated herein. The 

provisions of such ruling letter that have not been amended remain in full effect, provided they 

are not contrary to the provisions herein.  

 

Strict compliance with the guidelines set forth herein is required with regard to all common and 

apartment policies effective July 1, 2020 and thereafter. Failure to comply with such guidelines 

may entail the imposition of severe sanctions.   

 

 

Very truly yours, 

 

 

 

Rafael Cestero Lopategui, Esq. CIC 

Chief Deputy Commissioner  
 
 

 


