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December 21, 2007 
 
 
CIRCULAR LETTER NO.: 2007-1788-PR 
 
 
TO ALL DOMESTIC INSURERS, FOREIGN INSURERS AND  GENERAL AGENTS 
 
 
APPOINTMENT OF GENERAL AGENTS AND AUTHORIZED 
REPRESENTATIVES  
 
Dear Sirs and Madams: 
 
Article 3.340 of the Puerto Rico Insurance Code, 26 L.P.R.A., sec. 334, defined and 
regulated the authorization of general agents and insurance managers in Puerto Rico. 
The amendments to Chapter 9 of the Insurance Code in Public Law 10, enacted on 
January 19, 2006, as amended, and the inclusion of general agents under the new Article 
9.040, have prompted many questions with regard to the scope of this legislation and its 
effect on the licenses held by insurance general agents. 
 
The Ruling Letter Number N-A-8-76-2006 dated August 28, 2006 issued by the      
Puerto Rico Insurance Commissioner (OIC) was directed at clarifying several issues 
regarding the effect of said amendments. Nevertheless, it must be reiterated that the 
license held by a general agent is completely separate from the license of authorized 
representative, so that all applicants for either of these licenses must comply with the 
particular requirements for each license. Therefore, this circular letter is being issued to 
clarify the confusion that has apparently been caused by these two categories, 
particularly with regard to the matter of appointments in each case. 
 
Appointment of general agents and/or manager 
 
Pursuant to Article 9.212 of the aforementioned Puerto Rico Insurance Code, Public 
Law No. 10, enacted on January 19, 2006, in order to obtain a general agent’s license the 
applicant shall complete the following forms as appropriate:  
 

• The general agent of a foreign insurer 
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- “OCS-FORM-A”(CERTIFICATE OF CONSENT TO BE SUED 
AND APPOINTMENT OF AGENT ON WHOM LEGAL 
PROCESS MAY BE SERVED, APPOINTMENT OF GENERAL 
AGENT OR MANAGER) and, 

 
-  “OCS FORM-B” (WRITTEN CONSENT).  
 

• The  general agent of a domestic insurer shall complete these forms  
 

- “OCS- Modelo-A1” (NOMBRAMIENTO DE AGENTE 
GENERAL DE ASEGURADOR DEL PAÍS) and, 

 
-  “OCS-Modelo-B1” (CONSENTIMIENTO PARA ACTUAR 

COMO AGENTE GENERAL DE ASEGURADOR DEL PAÍS). 
 
It should be noted that these forms are different and separate from the forms used by 
insurers to appoint an authorized representative.  Article 9.040 of the aforementioned 
Public Law 10 defines the functions of the general agent with regard to the insurer as 
separate from the functions provided in Article 9.022 for the category of authorized 
representatives.  
 
Annual license fee 
 
The annual fees for a general agent’s license are the same for an individual or corporate 
license. Fees are as follows: 
 
  
General Agent   
(i) Representing two (2) or fewer insurers                                                            $ 1,051.00 
(ii) Representing more than two (2) 
insurers 

                                                           $ 5,257.00 

  
 
Nevertheless, regarding fees to be paid with the application for a general agent’s license 
for partnerships and corporations, paragraph (4) of Article 9.160 provides the following: 
 

“The Commissioner shall collect fees for each person in excess of three (3) 
persons, who is designated in the partnership’s or  corporation’s producer 
or general agent license as provided in Article 7.010 of the Code for an 
individual  producer’s or  a  general agent’s license, as the case may be.” 
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Therefore, general agents that hold a license for more than three authorized individuals 
shall multiply the annual fee according to the number of insurers represented by the 
number of authorized individuals in excess of three persons to determine the respective 
fees to be paid. 
 
In the case of corporations or partnerships that hold an authorized representative’s 
license and in turn apply for a general agent’s license, such corporations or partnerships 
shall notify the OIC, through a Corporate Resolution of the names and personal 
information of the individuals that are to represent them, provided that they are other 
than those that appear on the corporate authorized representative’s license. Otherwise, 
it shall be construed that the same authorized individuals will be shown on both 
licenses. The OIC will only process appointments that are notified in writing within 
fifteen (15) days of the date of the contract executed for such purpose and on the form 
required by the Producer Services Unit. 
 
Appointment of authorized representatives 
 
Pursuant to Article 9.063 of the aforementioned Public Law 10, insurers that wish to 
appoint an authorized representative shall complete and file an appointment form, 
OCS-SP-NA-A. 

 
General agents that wish to appoint an authorized representative shall complete and 
file form OCS-SP-NA-AG. These forms are available on the Web page 
www.ocs.gobierno.pr.  
 
However, insurers or general agents who wish to appoint an authorized representative 
who has never had a license shall use form OCS-SP-Parte D. 
 
All insurers, general agents and other members of the insurance industry are required 
to comply with the provisions set forth herein. 
 
Cordially yours, 
 
 
 
Dorelisse Juarbe Jiménez 
Insurance Commissioner 
 
 


