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October 26, 2011 
 
 
 
RULING LETTER NO.: 2011-132-AV 
 
TO ALL DISABILITY INSURERS AND HEALTH SERVICE ORGANIZATIONS 
WRITING MEDICAL INSURANCE IN PUERTO RICO 
 
Dear Sirs and Madams: 
 
Under the provisions of the federal law known as the “Patient Protection and 
Affordable Care Act” (PPACA) and Public Law No. 161, enacted on November 1, 2010, 
all health service organizations or insurers that write medical insurance in Puerto Rico 
must provide coverage for the following preventive care services, without imposing 
cost-sharing, additional  cost, coinsurance or deductible requirements: 
 

1. Preventive care services classified “A” or “B” in the most recent 
recommendations of the United States Preventive Services Task Force1. 

 
2. Immunizations recommended by the Advisory Committee on Immunization 

Practices of the Centers for Disease Control and Prevention. 
 
3. With regard to infants, children, and adolescents up to the age of twenty-one 

(21), preventive care and screening services as recommended according age 
by the Health Resources and Services Administration”. 

 
4. With regard to women, preventive care and screening services, as 

recommended by the Health Resources and Services Administration. 
 
Recommended preventive care services must be provided without imposing cost-
sharing, additional cost, coinsurance or deductible requirements, when they are offered 

                                                
1
 For a complete and updated list of recommended preventive care services consult: 

http://www.healthcare.gov/center/regulations/prevention/recommendations.htlm. 

 

http://www.healthcare.gov/center/regulations/prevention/recommendations.htlm
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by providers that are associated with a network contracted by the health service 
organization or the insurer. 
 
In view of the fact that preventive care services may be provided as part of an office 
visit during which other health care services are provided, the following rules 
regarding cost-sharing have been established: 
 

1. If the preventive care service is billed separately from the office visit,  cost-
sharing may be imposed regarding the office visit (not applicable to the 
preventive care services). 

 
2. If the preventive care service is not billed separately from the office visit and 

the primary purpose of the visit is to obtain preventive care service, cost-
sharing may not be imposed regarding the office visit or the preventive care 
services. 

 
3. If the preventive care service is not billed separately from the office visit and 

the primary purpose of the visit is not to obtain preventive care service, cost-
sharing may be imposed regarding the office visit. 

 
The above preventive care service requirements are applicable to individual and group 
market contracts that are not grandfathered plans.   
 
You are therefore advised that failure to comply with the above requirements will be 
subject to sanctions as provided in the Puerto Rico Insurance Code.  
 
Strict compliance with the provisions of this Ruling Letter is hereby ordered. 
 
Very truly yours, 
 
SIGNED 
 
Ramón L. Cruz-Colón, CPCU, ARe, AU 
Commissioner of Insurance 


